Георги Гьоков за Украйнските бежанци

982

Георги Гьоков за Украйнските бежанци
Вижте какво публикува на стената си Георги Гьоков

Министерството на труда и социалната политика е в пълна готовност за оказване на подкрепа и съдействие на украинските бежанци. Това казах по време на онлайн среща с министъра на социалната политика на Украйна Марина Лазебна. Основна тема в разговора беше закрилата и осигуряването на хуманитарна помощ за украинските деца. В тази връзка беше обсъдена подготовката на Меморандум за сътрудничество между България и Украйна за осигуряване на социална закрила на деца, засегнати от военни конфликти.

От началото на военния конфликт в Украйна над 110 000 украинци са влезли в България, от които около 55 000 са останали в страната. Близо 1/3 от тях са деца. Действията на българските институции от системата за закрила на детето са насочени към гарантиране на техните права и интереси.

По време на срещата представих плана за действие на Министерството на труда и социалната политика за подкрепа на украинските граждани. За подобряване на междуинституционалното сътрудничество за осигуряване на закрила на непридружените деца е разработен координационен механизъм за взаимодействие между институциите. Сред мерките за закрила в семейна среда са осигуряване на педагогическа, психологическа и правна помощ. Децата и техните родители имат право да ползват безплатно социални услуги, които се финансират от държавния бюджет. Националната телефонна линия 116 11 е в готовност да предоставя психологическа подкрепа и консултации за децата от Украйна и техните родители и близки.

Украинският министър на социалната политика Марина Лазебна изрази благодарност за подкрепата и грижата, които България оказва на бягащите от войната. „Най-важната ни задача е осигуряването на правата на децата“, каза тя.

Ние от fbnovini.com публикуваме без редакторска намеса.

Ние от fbnovini.com публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here