Костадин Везьов: Войната и нумизатиката….

686

Костадин Везьов: Войната и нумизатиката....
Вижте какво публикува на стената си Костадин Везьв- нумизмат номер едно в света за 2020г.

 


Качвам седмичния коментар на NGC на Jim Bisognani за да се види как се отразява на хобито ни… п.с. Купувал съм БЪЛГАРСКИ монети и от двамата Украйнци ,които са описани по-долу в статията и мога да кажа ,че са били коректни и точни!
Нашето хоби продължава да съществува във военна зона!
Докато войната в Украйна бушува, се чувствах длъжен да разгледам някои от нумизматиката на този обсаден окръг. Тъй като тази европейска нация е сравнително нов играч в света на монетите, тогава бях принуден да прегледам някои от текущите монети и валута на Украйна.
И като колекционер, открих, че сканирам информация за актуалните украински монети и различни възпоменателни предмети. Прегледах нашето Световно ръководство за цени на NGC и след това отидох до (къде другаде?) eBay. Намерих множество обяви за монети от разкъсаната от война страна, включително комплект, който ме интересуваше. Тогава забелязах, че този продавач в eBay е в Киев, Украйна.
A Украйна 2009 Pysanka 5 Hryven с оценка NGC MS 68. Намерете тази и други украински монети в NGC World Price Guide.

Щракнете върху изображенията, за да ги увеличите.
Веднага изпратих имейл до продавача, в който казвах: „Добър вечер, щях да поръчам няколко различни комплекта. Тогава забелязах, че сте във военната зона… Моля се вие, вашето семейство и близки да сте в безопасност. Моля, внимавайте. Мислите и молитвите на моето семейство са с вас. JimB”
Малко по-късно получих това от онзи нумизмат в разкъсаната от война страна:
Скъпи Джим
Благодаря ви за подкрепата и милите думи!
Щастлив съм, че жена ми и 3-годишният ми син избягаха в Полша преди няколко дни през Румъния. Беше труден път, но те са безопасни.
Оставам в Западна Украйна и тук нещата засега са спокойни.
Говорейки за пратки, нашата поща се изпраща от Западна Украйна през Полша. Времената за транзит се увеличиха, но е възможно изпращане.
С най-добри пожелания от свободна Украйна,
Витално
След като прочетох това съобщение от Витали, бях принуден да започна диалог. На 8 март изпратих на Витал няколко въпроса. Получих отговора точно преди крайния ми срок — страхотно време. Въпросите ми са с удебелен шрифт:
Все още ли можете да извършвате бизнеса си с монети във военната зона?
Тъй като западната част на Украйна не е под пряка военна атака, е възможно да се прави някакъв онлайн бизнес. Пощите, банките и компаниите за доставка работят с ограничено покритие.

От колко време сте колекционер/дилър на монети?
Аз съм активен колекционер и търговец на монети повече от 15 години.
Някой от родителите ви или член на семейството се интересуваше от монети?
Да, баща ми беше и е колекционер на монети от 70-те години на миналия век.
Коя е любимата ви монета за събиране?
Харесвам съвременни украински сребърни възпоменателни монети.
Също така, активно ли се биете срещу руските сили и кога ще можете да се присъедините отново към съпругата и детето си в Полша?
Опитвам се да направя всичко възможно, като дарявам средства на доброволци, които оборудват специалните части на украинската армия с предмети, от които имат нужда.
Аз самият нямам военен опит, но ако се призове тотална мобилизация и аз ще вляза в армията.

Надявам се семейството ми да се върне скоро след нашата победа.
Бях изумен от тази размяна. Ето един колега нумизмат, съпруг и баща, борещи се за своята и своята свобода, но все още е в състояние да води някакъв бизнес с монети през хаоса.
Имах още един обмен с мъж на име Руслан. И той, и съпругата му са в обсадената столица Киев.
Руслан е колекционер от 10 години. Тъй като и двамата с жена му са в Киев, аз, разбира се, попитах дали той и семейството му са в безопасност. Той отговори:
Е, не мога да кажа, че сме в безопасност. С младата ми съпруга сме живи.
Интернет, ток, вода. Руските войски превзеха Киев под обсада.
Пътищата са простреляни. Финансовият сектор се справя добре. Но пощата не ме радва. Днес е първият ден от началото на войната, когато отвориха някои пощенски станции. Въпреки това, поради факта, че вражеските самолети са в небето, международната доставка е сложна. Но мисля, че скоро пратката ще бъде възможна за извършване.

Благодаря за подкрепата, Джим!
Наистина сега стрелят в Украйна. Следователно доставката ще се забави
Попитах Руслан дали жена му се интересува от монети.
Тя е малко заинтересована. Но тя обича повече златни монети, разбира се.
Руслан е работил в колеж в Източна Украйна преди войната. Но в Украйна използването на неговата степен не е изгодно поради, както той казва, „нелепите заплати“.
Аз съм специалист по горива (нефт, газ, въглища). Като учен получавам безплатни визи за много страни.
Що се отнася до Руслан, той е едновременно колекционер и дилър, предпочитащ да събира предимно украински монети (сребърни, никел-сребърни и малко злато). Но дори и в зоната на военни действия, Руслан беше твърдо решен да запази прехраната си:
Сега е трудно с пощенските разходи и логистиката. Но се надяваме, че скоро бизнесът ще работи по-стабилно в Украйна. И сега е възможно да изпратите стоките. Родителите на жена ми са в Донецк. Но тя не може да ги види, защото фронтовата линия е между нас. Всичко друго е горе-долу нормално.
Днес, тъй като имаше малко затишие в обстрела, Руслан ми каза:
Здравей Джим, шофираме из Киев, спортуваме и се занимаваме с eBay. аз съм с жена си. Сега не е безопасно момиче да бъде само в Киев. Много хора с оръжие!
не мога да си представя. Е, оттогава направих поръчка и при двамата продавачи. Бъдете в безопасност приятели мои.
До следващия път бъдете в безопасност и щастливо събиране!
Jim Bisognani
NGC Weekly Market ReportКостадин Везьов: Войната и нумизатиката....

Ето и наградата на Костадин Везьов за 2020г.

 

Ние от fbnovini.com публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here